Hockey is een leuke sport om te doen of kijken. Maar wat is een groene kaart ook alweer? En hoe werken strafcorners en shoot-outs?
Vind hier de belangrijkste spelregels van hockey.
Tijdens hockeywedstrijden kan de scheidsrechter overtredingen bestraffen met een strafkaart. Hockey heeft er 3:
Bij hockey mag je onbeperkt doorwisselen tijdens de wedstrijd. Deze regel heet Interchange. De speler die in het veld komt, mag pas het veld inlopen als de andere speler uit het veld is. Dit gebeurt bij de middenlijn.
Een wedstrijd wordt gefloten door 2 scheidsrechters, allebei aan 1 kant van het veld. Elke scheidsrechter beslist over het spel op zijn helft.
Bij hockey mag je de bal op 4 verschillende manieren spelen:
Elke speler mag de bal omhoog spelen met een push of scoop, zolang het geen gevaarlijk spel is of leidt tot gevaarlijk spel. Speel je de bal omhoog in de richting van een tegenstander binnen 5 meter? Dan geldt dat als gevaarlijk. En als de tegenstander op de bal of de aanvaller inloopt zonder de intentie te hebben om de bal met zijn stick te spelen, wordt hij bestraft voor gevaarlijk spel.
Je mag de bal in het veld niet opzettelijk omhoog slaan met een flats of slag. De scheidsrechter beoordeelt of dit het geval is. Een flats is technisch gezien een slag, daarom mag een hoge flats alleen op doel gespeeld worden. Een schot op doel mag ook door een slag omhoog gespeeld worden, mits niet gevaarlijk voor de tegenstander.
Shoot en afhouden zijn veelvoorkomende overtredingen. Bij shoot komt de bal tegen de voet, been of ander lichaamsdeel van een speler. De beslissing van de scheidsrechter is afhankelijk van de plek waar de speler shoot maakt:
Afhouden betekent het belemmeren van de tegenstander bij het spelen van de bal. Je houdt ‘m van de bal af, terwijl hij er anders wel bij kon. Afhouden wordt bestraft met een vrije bal of strafcorner. Dit is afhankelijk van de plek van de overtreding.
Een strafcorner is een straf voor het verdedigende team. En een grote kans om te scoren voor de aanvallende ploeg. Een strafcorner wordt toegekend bij:
Het aanvallende team speelt de bal van het strafcornerstreepje op de achterlijn. Eerst moet de bal buiten de cirkel gebracht worden. Daarna mogen ze scoren. Het eerste schot, wanneer geslagen of geflatst, mag niet hoger dan de plank in het doel eindigen. Een push mag wel hoog gemikt worden.
Een strafbal lijkt op een penalty in een voetbalwedstrijd. Vanaf de stip mag de nemer 1 keer op doel pushen. De speler heeft geen rebound of 2e kans. Hij moet dus goed zijn best doen!
Shoot-outs zijn 1-op-1 duels tussen een speler en een keeper. Ze worden alleen genomen als er na een gelijkspel een winnaar moet worden bepaald. In de reguliere speeltijd komt een shoot-out dus nooit voor.
Vanaf de 23-meterlijn rent de aanvaller richting het doel. Hij probeert binnen 8 seconden te scoren. In die 8 seconden mag hij meerdere doelpogingen doen, zolang de bal in het spel of het veld blijft.
Jaarlijks worden bij MHCO in september en oktober cursussen ‘clubscheidsrechter’ aangeboden. Deze cursussen zijn verplicht voor alle 1e jaars B-junioren én de nieuwe senioren die nog geen scheidsrechterskaart hebben. Geïnteresseerde C-junioren en ouders mogen de cursus ook doen. Tijdens de kick-off in augustus worden alle aanwezigen hierover geïnformeerd. Wil je zo snel mogelijk je kaart halen? Stuur dan een mailtje naar [email protected]
De cursus clubscheidsrechter bestaat uit een e-learning-programma van de KNHB, aangevuld met een bijeenkomst waarin praktijkvoorbeelden worden besproken en vragen worden beantwoord. De e-learningcursus is aantrekkelijk vormgegeven met veel filmpjes en voorbeelden. Je kunt (binnen een periode van drie weken) zelf bepalen op welk moment je de cursus doorloopt. Je krijgt een toegangscode voor deze cursus van de opleidingscoördinator. Hiervoor hebben we jouw e-mailadres nodig. Hou rekening met een tijdsinvestering van ongeveer vier uur. Een ervaren hockeyer zal de cursus vlotter doorlopen dan bijvoorbeeld een ouder die nooit gehockeyd heeft. Je sluit de cursus af met een schriftelijk examen door een examinator van de KNHB in ons eigen clubhuis. Als je slaagt, krijg je een scheidsrechterskaart en ben je ‘Clubscheidsrechter’. Je bent nu bevoegd de wedstrijden bij MHCO te fluiten
Omdat alle begin moeilijk is, streven we ernaar om iedere zaterdag drie ervaren scheidsrechters in te zetten om de nieuwelingen te begeleiden. Vraag gerust om begeleiding als je fluiten nog lastig vindt! Deze cursus, inclusief het examen, wordt je gratis aangeboden door MHCO. Indien je de eerste keer niet slaagt, wordt voor het herexamen 10 euro in rekening gebracht
Plezierig hockeyen en spelregelkennis gaan hand in hand! Je hockeyt met meer plezier als je de spelregels kent en de beslissingen van de scheidsrechter begrijpt. En als je eigen team goed gefloten wordt, is de wedstrijd leuker! Ben je ouder of coach? Ook dan is het belangrijk dat je de regels kent en de beslissingen van de scheidsrechter begrijpt. Daar heb je bij het coachen en aanmoedigen plezier van. Bovendien maken vele handen licht werk, dus meld je, ook als ouder of coach aan! CS+-opleiding MHCO investeert in het goed opleiden en begeleiden van onze spelleiders en scheidsrechters.
Ben je al scheidsrechter, maar wil je ook wedstrijden van een hoger niveau fluiten? Meld je dan aan voor de opleiding CS+ (Clubscheidsrechter plus). Wil je hier meer over weten? Informeer dan bij onze arbitragecommissie:
[email protected].
Ode to the first LISA websites